WiFi faktori u povezivanju uređaja na kućne mreže

Šta je WiFi?

WiFi je tehnologija koja služi za povezivanje vaših uređaja, kao što je tablet, pametni telefon ili laptop na Internet bez korišćenja kablova. Ova mrežna tehnologija prenosi internet radio signalima od i do modema i pomoću nje možete pretraživati web stranice, gledati video ili igrati online igre.

Koji su faktori koji utiču na WiFi veze?

Na radio signale kojima WiFi prenosi internet utiče nekoliko faktora od kojih se izdvajaju najvažniji:

  1. Vaša kuća ili stan
  2. Okruženje
  3. Uređaji

Vaša kuća ili stan

Kada slušate radio, kvalitet zvuka ne zavisi samo od toga koliko ste blizu radio-uređaju, već i od broja zidova kroz koji radio signal mora da prođe. Šum koji čujete kada je slab signal je posljedica prepreka u vidu zidova, betona ili cigle koje po svom sastavu sprečavaju prolazak. Slično radiju i WiFi signal slabi zbog ovih faktora i treba imati na umu da je najbolji signal onaj bez prepreka do modema.

Okruženje

WiFi signal radi samo na određenim radio frekvencijama i zagušenje na njima može biti problematično. Baš kao promet na cestama, ukoliko se velik broj uređaja nađe na jednom mjestu, WiFi mreže mogu postati prenatrpane i posljedično će protok biti usporen-zagušen. Slična je situacija i ukoliko u okruženju postoji veliki broj WiFi mreža.

Uređaji

Broj i starost Vaših uređaja koji koriste WiFi mrežu takođe utiče na njen rad. Na primjer, ukoliko Vaš laptop zbog zastrijelosti ne podržava najnovije WiFi standarde, propusna moć (brzina) protoka može biti manja. Pored toga, u domaćinstvu se nalazi veliki broj uređaja koji utiče na radio opseg na kojem radi WiFi mreža. Tako npr. drugi elektronski uređaji – mikovalne, bebi monitori, bežični telefoni ili bežični zvučnici mogu da emituju radio talase koji ometaju radi WiFi mreže.

Kako da dobijem najbolju brzinu interneta u WiFi mreži?

Na početku, najvažnije je da se razlikuje brzina interneta putem žičane/optičke veze i Wifi (radio) veze. Navedene brzine u paketima se odnose na brzine interneta kablom/optikom i tu se u domovima izdvaja Ethernet (LAN) mreža  kao optimalan način postizanja maksimalnih brzina.

WiFi mreža je najbolja onda kada ste blizu izvora – modema, bez mnogo uređaja koji pristupaju mreži uz optimalno podešen modem.

Za sve dodatne informacije ili probleme pozovite kontakt centar 0800 50 000 i kolege će vas posavjetovati dalje.

Informišite se o svim NET uslugama.

Pogledajte više

Treba Vam pomoć?

Unesite broj telefona i mi ćemo Vas pozvati

Bićete kontaktirani uskoro

Pokušajte ponovo

Pokušaj ponovo