m:tel dodijelio stipendije 13. generaciji m:stipendista

Stipendije za jedanaest studenata elektrotehnike, novim m:stipendistima uručila je Jelena Trivan, generalna direktorka kompanije m:tel na svečanosti upriličenoj 22.2.2023. na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci!

Konkurs za 13. generaciju m:stipendista objavljen je 1. decembra 2022. godine, i bio je otvoren 30 dana, a pravo da na njega apliciraju imali su studenti elektrotehničkih fakulteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, te Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

Ove godine, ukupno 11 studenata prvog ciklusa i apsolvenata postali su m:stipendisti i to četiri studenta Elektrotehničkog fakulteta Banjaluka i sedam studenata Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.  

Trinaesti konkurs obilježili su i nešto izmijenjeni uslovi za prijavu, a odluku o najboljim studentima koji su dobili stipendije donijela je, kao i svih prethodnih godina, komisija sastavljena od profesora sa fakulteta obuhvaćenih konkursom.

Stipendije i poklone u vidu tableta je studentima uručila Jelena Trivan, generalna direktorka kompanije m:tel, na svečanosti održanoj u novoopremljenoj 'm:tel učionici' na ETF-u Banja Luka. Ona je tom prilikom naročito naglasila da ukoliko kao društvo ne budemo uradili više da zadržimo mlade ljude i kadar, sve drugo neće imati nikakvog smisla. „I ova sala koju smo napravili i svi oblici podrške koje godinama dajemo i infrastruktura koju gradimo, neće imati vrednost niti ikakvog smisla ako ne budemo učinili sve da ovi mladi ljudi budu spremni da ostanu i rade onde gde im je dom“, rekla je Trivan i dodala da m:tel kao kompanija dodjeljuje stipendije, ali studentima pruža i mnogo više od toga. „Mi im pružamo mogućnost da obave stručnu praksu u kompaniji i da imaju stručno mentorstvo, ali i ponudu da ostanu u kompaniji kao njeni zaposleni. Ove godine smo i povećali stipendije za smer telekomunikacija na iznos od 400 KM mesečno. Nažalost, mislim da je sve to i dalje malo i da će veliki deo njih završiti na zapadnim tržištima rada, ukoliko ne shvatimo da su ljudski kapital i znanje trenutno najviše vrednosti u koje treba da ulažemo. Stipendije koje nudimo, a kroz koje smo stipendirali već 229 studenata, naš su mali doprinos njihovom ostanku“, naglasila je Jelena Trivan. „Mi svim ovim mladim ljudima nudimo posao u m:tel-u, koji je prestižna kompanija, a posao je dobro plaćen. Trudićemo se da im ova zemlja ostane dom i bolja alternativa od bilo koje zapadne zemlje. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti kolege“, navela je generalna direktorka Trivan.

Zoran Đurić, dekan ETF-a Banja Luka, kao domaćin ove svečane dodjele stipendija zahvalio je Jeleni Trivan i kompaniji m:tel na dugogodišnjoj saradnji, te podržao napore ove kompanije da zadrži mlade ljude da ostanu ondje gdje su se školovali i odrasli. „Ukoliko ne budemo podržavali znanje i mlade upitna je i naša budućnost, generalno. Mislim da računarstvo i informatika imaju svijetlu budućnost, jer kompanije prepoznaju taj kadar, ali drugi kadar koji izlazi s ovog fakulteta nije možda toliko prepoznat u kompanijama, niti studenti pokazuju interesovanje za neke smjerove koji postoje na ovom fakultetu. m:tel radi napore i u pravcu da motiviše i pomogne smjer telekomunikacija, jer su za taj kadar posebno zainteresovani“, rekao je dekan Đurić, te dodao da je ovo dobra prilika da se poruči mladim ljudima koji završavaju srednju školu da razmisle o studijskim programima koje će upisivati, jer su zasigurno elektronika i telekomunikacije jedan od dobrih izbora.  

m:stipendisti 13. generacije koji će do kraja prvog ciklusa dobijati stipendije kompanije m:tel su:

 1. Gorana Maličević, ETF Banja Luka
 2. Tatjana Božić, ETF Banja Luka
 3. Jovana Božić, ETF Banja Luka
 4. Anđela Adamović, ETF Banja Luka
 5. Aleksandar Vidaković, ETF I. Sarajevo
 6. Ivana Jugović, ETF I. Sarajevo
 7. Pavle Borčanin, ETF I. Sarajevo
 8. Lena Šaraba, ETF I. Sarajevo
 9. Stefan Ristić, ETF I. Sarajevo
 10. Katarina Laketa, ETF I. Sarajevo
 11. Nevena Antunović, ETF I. Sarajevo

Podsjećamo, m:stipendije se već trinaestu godinu zaredom dodjeljuju studentima fakulteta s primarnom vezom sa djelatnošću kompanije. Stipendisti će do kraja prvog ciklusa studija od m:tel-a dobijati mjesečni iznos od po 300 KM, odnosno 400 KM za studente smjera telekomunikacija. Pored toga, stipendisti imaju mogućnost da u kompaniji provedu mjesec dana na stručnoj praksi, te priliku za zaposlenje po završetku studija.