m:tel ugostio studente PMF Banja Luka

Početak saradnje sa Prirodno-matematičkim fakultetom Banja Luka

Kao nastavak uspostavljanja uspješnih saradnji sa akademskom zajednicom, kompanija m:tel je  ugostila studente Prirodno-matematičkog fakulteta Banja Luka. Ovim susretom je i zvanično započeta saradnja uokvirena ugovorom potpisanim između ove obrazovne institucije i m:tel-a.

Studente, u pratnji profesora Dragana Matića, ugostili su predstavnici Funkcije za IT i Sektora za ljudske resurse, koji su predstavili profil kompanije, a kroz stručne teme su pokušali da prikažu ulogu IT-ja u savremenom telekom sistemu.

Boris Bardak, glavni inženjer za administraciju sistema, je studentima predstavio vSan data storage rješenje koje je implementirano u m:telu. Glavni inženjer za planiranje i realizaciju ICT servisa Zoran Stojilković je ukratko pojasnio Huawei Cloud rješenje i iskoristio priliku da studentima prikaže kako izgleda uspostavljanje virtuelnog data centra, čemu ono služi i kada se koristi. Kroz izlaganje “Od podatka do informacije – primjena analitike u poslovnom odlučivanju m:tel-a”, Siniša Roljić, glavni inženjer za poslovnu analitiku, je prezentovao studentima blisku tematiku prikupljanja, obrade podataka i izvještavanje, ali u poslovnom okruženju, s obzirom da su studenti u posjeti uglavnom bili informatičkog i matematičkog smjera.

Pored samih predavanja, posjetom TK centra Banja Luka, studenti su imali priliku da vide i kako fizički izgleda Data centar u m:tel-u.

Dodatno, inženjeri m:tel-a studentima su prezentovali i teme za stručnu praksu koju je moguće organizovati u m:tel-u. Upravo ovakva praksa predstavlja ključni vid saradnje PMF-a Banja Luka i m:tel-a, ali ostavlja i otvorene mogućnosti za sve vidove saradnje koja bi prvenstveno koristila studentima.