Dan sigurnijeg interneta

Danas se obilježava Dan sigurnijeg interneta, dan kada je potrebno da se dodatno podsjetimo na digitalnu bezbjednost i zašto je potrebno biti dobro informisan kako bi se izbjegle sve loše strane interneta

Internet nam je pružio mnoštvo sadržaja i slobodu da se zabavimo i informišemo na svaki mogući način. Međutim, uz velike prednosti, nad nama se nadvijaju i opasnosti sa kojima moramo da se bavimo sa velikom pažnjom. Na tom putu, u brizi oko vlastite bezbjednosti na mreži, možemo da se oslonimo na dobru informisanost, ali i na spremna rješenja koja će nas osloboditi mnogih skrivenih nevolja, kroz usluge koje nam nude telekom operateri, poput m:tel-ovog “Sigurnog neta”.

Podučavanje djece i mladih o digitalnoj bezbjednosti važno je koliko i osigurati zaštitne sisteme i ulagati u alate za bezbjednost na mreži. Upravo svjesni potreba današnjice i dodatne sigurnosti, posebno u obrazovnim ustanovama, kompanija m:tel je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, školama u Republici Srpskoj krajem prošle godine omogućila besplatno korišćenje i testiranje usluge “Siguran net”, platforme koja ima za cilj bezbjedno korišćenje interneta. Korišćenje sigurnog interneta u obrazovnim ustanovama ne samo da će zaštititi najmlađe korisnike od potencijalnih opasnosti već će i podstaći njihov razvoj u digitalno pismene i odgovorne pojedinca.

Saradnja između obrazovnih ustanova i roditelja važan je segment za sigurno okruženje i odrastanje, tako da pored obrazovnih ustanova važnu ulogu i odgovornost snose i roditelji koji će kontrolom internet sadržaja stvoriti sigurnije online okruženje za djecu kako u školi tako i u njihovim domovima.

Bezbjednost je potreba svih nas i ona se ne može postići bez sveobuhvatnog, udruženog pristupa. Tu svako može, ali i treba da da svoj doprinos. m:tel je ponudom još jedne sjajne usluge “Siguran net” napravio važan korak kako bismo svi bili bezbjedni, a na nama je sada da je iskoristimo i da zaštitimo sebe i druge.