m:tel domaćin studentima na stručnoj praksi

Studenti informatičkog smjera PMF-a Banjaluka započeli stručnu praksu u kompaniji m:tel

Grupa studenata završnih godina Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci imaće priliku provesti dvije sedmice na praksi u kompaniji m:tel. Studenti će se družiti i učiti zajedno sa vrhunskim inženjerima zaposlenim u kompaniji, koji svojim radnim iskustvom i kvalitetom zasluženo nose titulu mentora u ovom procesu.

Ono što ove jeseni praksu izdvaja od prethodnih godina jeste što format ovog programa nije koncipiran kao klasična praksa, nego kao svojevrsnaškola u kojoj će studenti imati priliku da steknu i primijene nova, konkretna znanja. Studenti će sa mentorima proći kroz čitav jedan „životni ciklus podataka“, sa čime se nisu imali prilike susresti tokom studija.

Ovaj „Data Life Cycle“ program prakse je koncipiran tako da obuhvati široku lepezu znanja, od osnovnih pojmova iz DataEngineering, Data Science i Business Analytics, korištenja SQL-a i ETL procesa u radu sa podacima pa do skladištenja podataka, poslovnog izvještavanja, Exploratory Data Analysis, vizuelizacije podataka, Big Data i Cloud Data tehnologije i još mnogo drugih tema.

„Naši inženjeri su vrhunski stručnjaci u svom poslu, a prije svega kvalitetni ljudi koji su svoja znanja i ekspertizu spremni nesebično podijeliti sa novim generacijama. Plan i program prakse koji su pripremili i koji će zajedno sa studentima nadograđivati predstavlja odličnu priliku i izvjesnu privilegiju studentima, da nauče kako izgleda taj ciklus u kompleksnom i velikom sistemu kao što je m:tel. Teme koje obrađuju su veoma atraktivne na tržištu rada i studenti će, sigurni smo, steći mnogo korisnih znanja“, navode iz m:tel-a.

Pored svih ostalih aktivnosti namijenjenih učenicima i studentima koje m:tel u kontinuitetu sprovodi, i ova aktivnost jasno govori o stavu kompanije prema saradnji i pružanju podrške budućim stručnim kadrovima, kojima su vrata m:tel-a uvijek otvorena.