Otvoren konkurs za novi ciklus m:tel App takmičenja

Počeo je sedmi ciklus takmičenja “Lansiraj svoju ideju!” za srednjoškolce u izradi aplikacija za mobilne telefone.

Osvoji vrijedne nagrade, takmiči se i budi pobjednik u znanju!

Kompanija m:tel, već sedmu godinu zaredom poziva srednjoškolce u BiH da pokažu svoje znanje u oblasti programiranja, ali i talenat za dobru ideju i želju da se takmiče sa vršnjacima.

’Lansiraj svoju ideju’ je već dobro poznati moto najvećeg takmičenja u izradi aplikacija za mobilne uređaje, namijenjen srednjoškolcima iz BiH.

Pravila takmičenja su ista kao i prethodnih godina. Potrebno je da pojedinci ili timovi koji mogu brojati do tri člana iz iste škole, osmisle ideju i naprave jedinstvenu aplikaciju za mobilne uređaje Android i/ili iOS, te je pošalju na adresu kompanije m:tel.

Kako je kompanija m:tel, dio grupacije koja posluje regionalno, ovo takmičenje takođe ima regionalni karakter, budući da je ono u isto vrijeme otvoreno i u Srbiji i Crnoj Gori.

Naime, najbolji autori aplikacija iz BiH, koji tu titulu osvoje na državnom takmičenju, takmiče se i na regionalnom nivou u Regionalnom App izazovu, koji organizuju Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, i u kome učestvuju učenici iz sve tri navedene zemlje.

Šta je sve potrebno da bi učenici stekli pravo učešća u App takmičenju?

 • Oformiti tim – pojedinac ili tim do tri člana koji moraju biti učenici iste škole!
 • Imenovati mentora - timovi moraju imati mentora koji je profesor u školi iz koje dolaze.
 • Prijaviti ideju – osmisliti i opisati ideju za aplikaciju te ju poslati na adresu m:tel-a u zadatom roku.
 • Izraditi aplikaciju za mobilne uređaje – Android i iOS i poslati je na adresu m:tel-a u roku koji je za to određen.

Za svaku poslanu prijavu i aplikaciju očekujte potvrdu o prijemu sa adrese app.takmicenje@mtel.ba.

Pet najboljih timova iz BiH osvajaju nagrade i mogućnost daljeg učešća - u regionalnom takmičenju! Kriterijumi za odabir najboljih aplikacija su: ideja, kompleksnost rješenja, realizacija (način primjene originalnog i gotovog koda u aplikaciji), inovativnost, dizajn, opšti utisak, kao i društveno odgovorni aspekt aplikacije.

Vremenska linija:

 1. Do 27. novembra 2023. godine - razrada ideje za aplikaciju i slanje formulara za prijavljivanje u kojem se ona opisuje.
 2. Do 29. januara 2024. godine - izrada aplikacije i dostava gotove, funkcionalne verzije, uz detaljan opis, putem adrese app.takmicenje@mtel.ba.
 3. Stručni žiri bira do pet najboljih aplikacija koje su pristigle na takmičenje.
 4. Objava rezultata takmičenja na državnom nivou – pet najboljih aplikacija koje ulaze u sljedeću fazu takmičenja.
 5. Regionalni app izazov u Beogradu, na kojem će učestvovati najbolji timovi iz sve tri države!

Najbolje timove i njihove mentore očekuju vrijedne nagrade, kako na državnom nivou, tako i na regionalnom takmičenju!

Cilj projekta pod motom „Lansiraj svoju ideju“ je podrška znanju za budućnost i mladima, razvoj IT sektora i razvoj tržišta mobilnih aplikacija na lokalnom jeziku.

Svrha ovog takmičenja nisu samo nagrade, nego predstavlja podsticaj mladim talentima da se bave onim što ih zanima, da prepoznaju prave vrijednosti, ali i da se upoznaju i razmjenjuju svoja iskustva sa vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.

Detaljne informacije o konkursu i formular za prijavu možete pronaći na linkovima:

Opšti uslovi m:tel App takmičenja 2023-2024. g.

Formular za prijavu na mtel App takmičenje

Saglasnost za učešće učenika srednjih škola u m:tel App takmičenju 2023/2024. godine, do 2.10.2023. godine dostavila su sljedeća ministarstva:

 • Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske – sve srednje škole u Republici Srpskoj imaju pravo učešća
 • Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH - sve srednje škole na području Brčko distrikta
 • Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona - sve srednje škole na području Zeničko-dobojskog kantona
 • Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona - sve srednje škole na području Hercegovačko-neretvanskog kantona
 • Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde - sve srednje škole na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
 • Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo - sve srednje škole na području Kantona Sarajevo

Spisak će biti ažuriran sa svakom novom pristiglom saglasnošću!

Važna napomena:

Srednje škole iz kantona Federacije BiH, koje ne budu obuhvaćene gore navedenim spiskom dobijenih saglasnosti do kraja prve faze (27. novembra 2023), za učešće u takmičenju potrebno je da samostalno pribave saglasnost svog nadležnog resornog ministarstva.

Ostale informacije o fazama takmičenja i slanju gotovih aplikacija, mogu da se dobiju i putem mejl adrese app.takmicenje@mtel.ba.

Sve aktuelne vijesti o m:tel App takmičenju, pobjedničkim aplikacijama iz prethodnih godina i druge korisne informacije možete pronaći na adresi apptakmicenje.mtel.ba.