Network Programming | Stručna praksa 2024.

Network Programming

TERMIN: 5. avgust – 16. avgust 2024.

Zadatak grupe će biti da konfiguriše mrežne uređaje prema zahtjevima krajnjeg korisnika (u ovom slučaju IoT mreža). Uvođenje OSI, odnosno TCP/IP modela je značajno pojednostavilo i ubrzalo razvoj mreža. Učesnici će raditi na pravim uređajima, a upoznaće se i sa simulatorima koje mogu kasnije koristiti za učenje. Nakon što se upoznaju sa CLI komandama na opremi, zadatak će biti da se uređaji konfigurišu prema zahtjevima drugih grupa. Nakon potvrde drugih grupa, učesnici će imati zadatak da napišu program (programski jezik Python) kojim će se povezati na mrežne uređaje i izvršiti komande (za konfiguraciju i provjeru stanja). Na kraju će se učesnici upoznati sa mogućnostima automatizacije korišćenjem Ansible alata. Tokom rada je naglasak na aktivnoj interakciji sa drugim timovima, kao i između članova grupe.

SADRŽAJ PROGRAMA:

Uvod u IP mreže
Uvod u IP/MPLS VPN
Konfiguracija mreže
Različiti pristupi uređaju za konfiguraciju
Konfiguracija uređaja pomoću Python script
Korišćenje API interfejsa za konfiguraciju uređaja
Korišćenje Ansible za izvršavanje skripti na više uređaja

ŠTA ĆETE NAUČITI:

Ovaj desetodnevni program prakse se može podijeliti u dva dijela. U prvom dijelu se studenti upoznaju sa IP mrežnim tehnologijama i uređajima. Konfigurišu mrežu kroz klasični CLI (Command Line Interface). U drugom dijelu se upoznaju sa različitim tehnikama konfiguracija uređaja (telnet, SSH, SNMP, REST). Zadatak će biti da se napravi odgovarajući program ili script kojim će se pristupiti svim uređajima, izvršiti potrebna konfiguracija i provjeriti stanje nakon konfiguracija.

TEHNOLOGIJE KOJE ĆETE KORISTITI:

Korištene tehnologije uključuju routing protokole potrebne za konfiguraciju mreže, Python za pripremu i izvršavanje konfiguracije uređaja i Ansible za automatizaciju operacija.

POTREBNA PREDZNANJA:

Osnove IP mreže, osnovno poznavanje rada u komandnom prozoru (CLI), bar jedan programski jezik.

MENTORI:

Ostoja Čenić

Dipl. inženjer elektrotehnike sa preko 15 godina iskustva u IP/MPLS oblasti. Prisustvovao brojnim seminarima, savjetovanjima, kongresima i uvijek je spreman svoja znanja i iskustva podijeliti sa drugima.

Ognjen Guzijan

Dipl. inženjer elektrotehnike sa 13 godina rada na poslovima serverske i mrežne administracije. Godinama prenosim znanja budućim kolegama od kojih veliki broj njih zasnuje radni odnos u našoj kompaniji. Budućim kolegama možemo obećati veliku posvećenost i rad na up-to-date mrežnoj/data-center opremi najvećih svjetskih proizvođača.