DevOps Essentials | Stručna praksa 2024.

DevOps Essentials

TERMIN: 5. avgust – 16. avgust 2024.

Program obuhvata kompletnu oblast DevOpsa sa namjerom da bude pogodan za započinjanje stručnog i profesionalnog razvoja učesnika. Očekuje se kontinuirana saradnja članova u timu i sa drugim timovima, razmjena informacija i znanja tako da se polaznici razvijaju kao stručnjaci i kao članovi tima.Timovi će biti odgovorni za uspostavljanje, konfigurisanje i automatizovanje sistema za skupljanje, obradu, prezentovanje i pružanje podataka, kao i nadzor tog sistema. Predviđeno je da se radi na dinamičan način uz upotrebu modernih tehnologija i metoda rada.

SADRŽAJ PROGRAMA:

Instalacija i konfigurisanje Linuxa
Instalacija i konfigurisanje ELK Stacka (ElasticSearch, LogStash, Kibana)
Instalacija i konfigurisanje relacione baze podataka (Postgres, MariaDB)
Instalacija i konfigurisanje sistema za nadzor (Zabix/Nagios/Prometheus+Grafana)

ŠTA ĆETE NAUČITI:

Članovi tima će instalirati i konfigurisati operativne sisteme koji će služiti kao hostovi za virtuelne mašine. Na virtuelnim mašinama će biti instaliran ELK stack (Logstash, Elastic, Kibana), opensource baze podataka (Postgres/MariaDB) i sistem za nadzor (Zabbix/Nagios). Cilj je da se podaci dobijeni sa mjernih uređaja upišu u Elastic odakle će ih čitati programi studenata u drugim timovima i upisivati u bazu podataka za dalju analizu. Studenti će steći uvid u administraciju operativnih sistema, baze podataka, aplikacije za čuvanje i obradu podataka.

TEHNOLOGIJE KOJE ĆETE KORISTITI:

Linux, Elastic Search, Logstash, Kibana, Postgres, MySQL, Zabbix, Nagios, KVM, VirtualBox, Ansible

POTREBNA PREDZNANJA:

Osnovno poznavanje operativnih sistema i mreža.

MENTOR:

Miroslav Nikodinović

Dipl. inženjer elektrotehnike sa 14 godina iskustva u sistem administraciji sistema za monitoring, prikupljanje i obradu podataka. Višegodišnje mentorsko iskustvo u radu sa studentima i novim kolegama.