Studenti banjalučkog PMF-a biraju Mtel

Sa Milenom Maličević, nekadašnjom studentkinjom PMF-a u Banjaluci, praktikantkinjom i m:stipendiskinjom razgovarali smo zašto je odabrala Mtel

Sa Prirodno-matematičkim fakultetom iz Banjaluke, kompanija Mtel već nekoliko godina unazad njeguje uspješnu i dobru saradnju. Studenti sa ovog fakulteta, smjera Matematika i informatika, te informatičkog smjera, željni novih praktičnih znanja i vještina rado se odazivaju na program Mtel stručne prakse. Odnedavno studenti ovog fakulteta, navedenih smjerova, takođe mogu da konkurišu i za m:stipendije.

Jedna od PMF-ovaca koja je iskoristila obje prilike, pohađajući Mtel praksu i ušavši u krug najboljih uz m:stipendiju, svoju karijeru odlučila je da započne upravo u kompaniji koja joj je sve to i omogućila. U narednim redovim pročitajte šta o svom iskustvu sa Mtelom kaže Milena Maličević.

Koliko ti je pomogla m:stipendija u školovanju i kako je to biti m:stipendista?

Zaista mi je čast što sam bila m:stipendista. Stipendija mi je mnogo značila, ne samo finansijski, već je doprinijela da se osjećam kao dio velike zajednice Mtela još u toku studentskih dana.

Šta nam možeš reći o svom iskustvu u programu Mtel prakse, koliko su ti pomogle tehnologije na kojima si radila i koje oblasti i tehnologije si izučavala?

Prije dolaska u Mtel znala sam samo da postoje timovi koji se bave analitikom i da Mtel ima radna mjesta za matematičare, a to mi je tada bilo posebno bitno, jer sam uvijek više voljela matematiku. Kada sam došla na praksu upoznala sam se sa najsavremenijim tehnologijama u oblastima DWH, BI i Data Analytics. Radila sam projekte vezane za eksploraciju i čišćenje podataka u SQL-u, analizu u programskom jeziku Python, vizuelizaciju kroz Tablea-u,… Praksa mi je mnogo pomogla da naučim kako primijeniti svoje znanje na rješavanje realnih problema. Takođe, ono što je veoma bitno jeste da nam Mtel praksa pruža mogućnost da se u poznamo sa radnim okruženjem i poslovnim procesima u velikoj kompaniji. Istakla bih i kvalitetan rad mentora. Ja sam imala priliku da radim sa Sinišom Roljićem, glavnim inženjerom za poslovnu analitiku. Meni kao studentu je mnogo značilo to što imam pristupačnog mentora, koji je tu za sva naša pitanja i nedoumice.

Zašto si baš odabrala Mtel kao svoj prvi profesionalni početak?

Tokom prakse sam uvidjela da je Mtel kompanija koja pruža mnogo mogućnosti, prijatno radno okruženje, veliki izbor alata koji nisu lako dostupni inače i još mnogo toga. Na praksi sam imala priliku da se upoznam sa nekim poslovnim procesima i alatima, motivisana time prijavila sam se za posao nakon završetka osnovnih studija i dobila posao!

Ono što je zanimljivo je da ti radiš u Direkciji za marketing i prodaju. Možeš li nam reći kakvo je tvoje radno okruženje i dnevni zadaci?

Imam veoma prijatno radno okruženje.  Radim u manjem timu, pri čemu imam i dosta individualnih zadataka. Međutim, svaki zadatak zahtijeva komunikaciju sa ljudima različitih profila što čini posebnu draž mog posla. Najviše mi se dopada raznolikost zadataka i dinamika koju svaki od njih zahtijeva. Takođe, lijepa stvar je mogućnost izbora alata sa kojima radim.

Šta trenutno radiš, koja je tvoja pozicija i koliko je tvoj posao zanimljiv?

Radim na poziciji Glavni saradnik za analitiku. Posao analitičara u kompaniji poput Mtela, čije su baze ogromne, je zaista zanimljiv i izazovan posao. Na osnovu analiza koje radimo kreiramo kampanje i usluge mobilne i fiksne telefonije. U zavisnosti od zadatka, koristim različite metode i alate. Najčešće radim u SAS-ovim alatima, Tableau-u i Python-u.

Za tebe je Milena interesantno da je pored zaposlenja u Mtelu, ostala tvoja „ljubav“ za naukom. Uz posao, ti si i asistent na svom fakultetu. Reci nam malo više o tome i da li si zadovoljna tom mogućnošću koju imaš?

Angažman na fakultetu je zaista značajna stvar. Veoma je bitno uspostaviti što više konekcija između obrazovanja, nauke i privrede. Zahvalna sam Mtelu što mi je omogućio da budem ta poveznica. Trudim se da moj rad sa studentima bude pravi primjer toga ,,kako od teorije do prakse“. Sama sam uvidjela da je veoma bitno pronaći spone između te dvije bitne stvari. Nauka mi pomaže da razvijam poslovne procese i daje mi inspiraciju za posao koji radim, a koji poprilično zahtjeva kreativnost. Sa druge strane, ,praktični dio koji radim u Mtelu me usmjerava i ,,oživljava“ stečeno naučno znanje.

Da li imaš neku poruku za studente tvog fakulteta, PMF-a , koji ne znaju dovoljno o Mtelu?

Poručila bih svim studentima matematike i informatike da dođu na praksu u Mtel. Smatram da mogu mnogo toga da nauče kako o poslovima u struci, tako o poslovnim procesima. Ovdje se radi sa modernim tehnologijama i na modernism rješenjima. I da ne zaborave da još uvijek imaju malo vremena da se prijave za konkurs na m:stipendije! Ono što je sigurno je da će biti na dobitku.