m:tel - adresa za najbolju karijeru nakon studija

Kompanija m:tel je 2019. godine ostvarila saradnju i sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Banjaluci kako bi studentima i ovog fakulteta omogućila obavljanje stručne prakse u m:tel-u

Pored elektrotehničkih fakulteta u BiH, kompanija m:tel je2019. godine ostvarila saradnju i sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Banjaluci, i to potpisivanjem ugovora između ove obrazovne institucije i kompanije, kako bi studentima i ovog fakulteta omogućila obavljanje stručne prakse u m:tel-u.

Šef katedre za računarstvo i informatiku prof.dr Dragan Matić izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa kompanijom m:tel: „Veoma smo ponosni na saradnju koju je u prethodnom periodu Prirodno-matematički fakultet ostvario sa kompanijom m:tel. Za naše studente je izuzetno važno da još za vrijeme studiranja pohađaju kvalitetne programe studentske prakse, jer na taj način imaju priliku da, još kao studenti, usavršavaju svoje vještine i razvijaju kompetencije koje će im biti neophodne za zasnivanje radnog odnosa. Takođe, nama je  drago što je jedna tako važna, uspješna i društveno odgovorna kompanija, kao što je m:tel, prepoznala potencijal naših studenata i sada već sa sigurnošću možemo reći da će se naša uspješna saradnja nastaviti i u narednim godinama“.

Ova saradnja je svakako zasnovana na potrebi da se podrže vještine, znanja i smjerovi koje nudi obrazovna ustanova prirodno-matematičke orijentacije. S tim u vezi, prof. dr Dragan Matić je rekao da za inovirani smjer na ovom fakultetu - diplomirani informatičar, postoji veliko interesovanje, kako studenata - budućih stručnjaka iz oblasti IT-ja, tako i kompanija koje prepoznaju kvalitet rada PMF-a i sa razlogom računaju na buduće stručnjake u svojim redovima. „Kompanija m:tel našim studentima nudi odlične uslove za napredovanje i ubijeđen sam da će značajan broj naših studenata ozbiljno razmatrati, a na kraju i odabrati m:tel kao kompaniju u kojoj će zasnovati radni odnos. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, uvjerili smo se da su utisci naših studenata o uslovima rada u m:tel-u pozitivni i sigurni smo da će tako biti i ubuduće“, naglasio je on, te dodao da je studentska praksa koju organizuje kompanija m:tel izuzetno dobro organizovana, praksom rukovode iskusni i posvećeni stručnjaci iz raznih sektora, a studenti rade na realnim problemima sa kojima će se susretati kada jednog dana zasnuju radni odnos.  „Iskustvo koje se u m:tel-u stiče ’iz prve ruke’  je neprocjenjivo za buduću karijeru svakog studenta. M:tel-ova praksa usmerava studente da osjete potrebu za svojim ličnim razvojem, da se izdvoje svojim kvalitetom i pokažu inicijative koje im mogu pomoći u kasnijem zaposlenju. Zbog toga svi studenti PMF-a, koji se odluče da pohađaju m:tel-ovu praksu imaju snažnu podršku Katedre za računarstvo i informatiku, kao i čitavog Fakulteta“, navodi prof. dr Dragan Matić.

Brenda Vujić, zaposlena je u m:tel-u kao inženjer saradnik za biling. Kao bivši student PMF-a u Banjaluci, podijelila je svoje utiske o radu u ovoj kompaniji, ali i o putu koji ju je doveo upravo do zaposlenja u m:tel-u.

„Moj prvi kontakt sa kompanijom m:tel bio je u okviru jednodnevne studentske posjete TK centru m:tel-a. Inženjeri su nam održali nekoliko predavanja u vezi sa poslom koji obavljaju i tehnologijama koje koriste. Takođe, saznali smo više o samoj kompaniji, njenom poslovanju i mogućnosti obavljanja prakse u njoj. Dobili smo informacije o temama i načinu prijave za praksu. Tokom te posjete sam shvatila koliko je m:tel zaista velika i ozbiljna kompanija,  i odlučila sam da se prijavim za praksu“, navodi Brenda Vujić.

O samoj praksi i iskustvu koje je ponijela iz m:tel-a, ona kaže: „Praksa u m:tel-u mi je ujedno bilo i važno i prelijepo iskustvo. Tokom prakse sam zapravo prvi put imala dodir sa jednom tako velikom kompanijom i uopšte imala priliku da vidim praktičnu primjenu znanja stečenog tokom studija. Za temu prakse sam izabrala Data Warehouse i tako se prvi put susrela sa ogromnim bazama podataka. Moj mentor Siniša Roljić, kao i druge kolege, bili su veoma susretljivi i trudili su se da na svako moje pitanje daju jasan i precizan odgovor, te sam lako savladavala nove pojmove i rješavala postavljene zadatke. Razni su benefiti obavljanja prakse u m:tel-u, ali posebno želim da naglasim rad sa najsavremenijim tehnologijama, radnu atmosferu, želju zaposlenih da pomognu studentu na praksi da savlada zadatke, ali i da se osjeća kao dio tima“. Nakon obavljene prakse, Brenda je svoj poslovni put željela da nastavi u ovoj kompaniji, jer je to bilo mjesto gdje je željela da ostvari buduću karijeru. „Stručnost na visokom nivou, želja kolega da pomognu studentima i podijele svoja znanja, zdrava radna atmosfera i naravno, m:tel kao velika savremena kompanija ostavili su na mene jak utisak tokom prakse. Mentor Siniša i sve druge kolege s velikom željom su mi pomogli da steknem praktična znanja i uvid u tehnologije koje koriste. Vidjela sam da je to sredina u kojoj je kolegijalnost veoma izražena. Predstavili su mi kompaniju u najboljem mogućem svjetlu. Nakon završene prakse nisam imala dilemu gdje da konkurišem za posao po završetku fakulteta. m:tel je bio moj prvi izbor“, navodi ona i dodaje da je tokom prakse stekla uvid u okruženje, radnu atmosferu, upoznala neke sadašnje kolege, što joj je mnogo olakšalo prilagođavanje po zaposlenju. „Za svog šefa Igora Malića, mentora Borislava Stanišića i ostale kolege iz službe imam samo riječi hvale. Srdačno su me dočekali i objasnili mi ono što oni rade i koja su moja zaduženja. Veoma sam im zahvalna na nesebičnoj podršci i pomoći, a posebno mentoru Bori, jer se sa velikom željom i ogromnim strpljenjem trudi da mi prenese svoje znanje. Prezadovoljna sam radnom atmosferom, i atmosferom među kolegama, kao i okruženjem i uopšte kompanijom“, kaže Brenda.

Na pitanje zašto izabrati m:tel kao poslodavca, Brenda kaže: “m:tel je jako dobro organizovana, stabilna kompanija koja pruža sigurnost svojim zaposlenim i samim tim se ističe kao dobar poslodavac, posebno za mlade. Velika pažnja, ali i strpljenje pridaje se mladim ljudima koji tek započinju svoju karijeru. Pruža im se pregršt mogućnosti za napredak i razvoj, jer konstantno dobijaju priliku da uče nove tehnologije i razvijaju svoje vještine kroz razna stručna usavršavanja. Konstantna briga o zaposlenima, klizno radno vrijeme, plaćena odsustva, rad sa savremenim tehnologijama, kao i odlična radna atmosfera i predusretljivost kolega su neki od mnogobrojnih benefita koji izdvajaju m:tel od ostalih poslodavaca“.

Na kraju, studentima PMF-a, poručila je da je stručna praksa prilika da studenti steknu nova i primijene znanja koja stiču na fakultetu, da vide kako funkcioniše kompanija, koja su zaduženja zaposlenih, da osjete radnu amosferu i time steknu uvid u poslovni svijet i ono što ih očekuje po završetku studija. “Svojim kolegama sa PMF-a, ali i studentima sa drugih fakulteta bih preporučila da dođu na praksu u m:tel, a po završetku studija da se prijave za posao, jer ova kompanija nudi veliki broj mogućnosti i mislim da tu svako može pronaći svoje mjesto. Praksa će im biti jako zanimljiva i steći će iskustvo koje će im puno značiti, a na osnovu mog iskustva znam da neće pogriješiti”, naglasila je Brenda Vujić.

Mentor mladoj inženjerki Brendi Vujić u kompaniji m:tel bio je Siniša Roljić, glavni inženjer za poslovnu analitiku, koji je u ovoj kompaniji upravo ove godine obilježio 10. godišnjicu rada. Karijeru u m:tel-u je počeo nakon završetka fakulteta, a pošto je studirao na ETF-u u Banjaluci na Odsjeku za telekomunikacije, kako kaže, m:tel se činio kao logičan put za daljnji rad i bavljenje tom oblašću. „Posao sam dobio tako što sam se javio na konkurs na tad upražnjeno mjesto inženjera, mjesto na kojem je do tad radio moj dobar kolega sa fakulteta koji je upravo bio pronašao drugi posao. Ono što mogu da kažem sada da je posao kojim se bavim jako interesantan, jer  u Službi za poslovnu analitiku imamo mnogo mogućnosti rada korištenjem novih tehnologija i otkrivanju obrazaca u podacima koji se mogu iskoristiti u donošenju poslovnih odluka. U isto vrijeme, na poslu imamo jasno predstavljene zadatke, ciljeve i očekivanja, ali s druge strane i određenu slobodu u kreiranju poslovnih rješenja  kao i podsticaje  za lično i profesionalno  usavršavanje“, kaže Roljić.

Kada je riječ o mentorstvu, njegova iskustva su pozitivna, naročito kada je u pitanju Brenda Vujić: „Bilo mi je zaista zadovoljstvo biti mentor Brendi, s obzirom na to da je ona već došla sa jako dobrim predznanjem sa fakulteta, kao i sa izraženom željom da uči i napreduje. Za mlade kolege veoma je bitno da osjete radnu atmosferu i upoznaju se sa mogućnostima koje im buduće radno okruženje može ponuditi. Za mene kao mentora je to bila prilika da svoja iskustva  prenesem  mlađoj kolegici, te joj približim način kako da svoja prethodno stečena znanja upotrebi u praksi u jednoj velikoj kompaniji“. On je naglasio i da su se studenti PMF-a i inače pokazali kao vrlo dobri saradnici, odlično obrazovani te jako prilagodljivi, te da su se lako uklopili u radni sistem m:tel-a. „Sjećam se da su na prezentacijama  koje smo držali za studente bili jako zainteresovani za ono što mi radimo kako u oblasti telekomunikacija tako i u obradi i analizi poslovnih podataka“, naglašava Roljić.

„Mislim da je veoma bitno kako za m:tel, za univerzitete, pa tako i za PMF, kao i za društvo u cjelini, da nastavimo  unapređivati praksu upoznavanja i saradnje akademske i poslovne zajednice u cilju davanja podrške mladim talentovanim ljudima da svoja znanja i ideje pretoče u poslovne projekte koji će, siguran sam, biti na dobrobit svih“, kaže Roljić i dodaje da je važno reći i da je ono što m:tel izdvaja od ostalih preduzeća, osim što se radi o jednom od naših najvećih poslodavaca, jeste izražena briga za radnika, što se pogotovo pokazalo u ovom vremenu pandemije, kada se zaista osjetilo da firma brine o svojim zaposlenicima.

Kompanija m:tel nastavlja sa aktivnostima koje se tiču podrške studentima, podsjećajući da su za studente i sve mlade talentovane ljude njihova vrata uvijek otvorena. Informacije o karijeri u kompaniji m:tel možete pronaći ovdje, a upit za praksu u m:tel-u pošaljite na mejl adresu praksa@mtel.ba.