Stipendije i praksa

M:tel već godinama unazad pruža podršku STEM obrazovanju, kroz različite forme. Program m:stipendija predstavlja poseban vid saradnje između fakulteta i naše kompanije, a omogućuje aktivnu povezanost sistema obrazovanja i poslovnog sektora, kao zalog za razvoj što kvalitetnijeg budućeg kadra. Programom m:stipendija kompanija omogućava poštovanje ljudskih prava na visoko obrazovanje pa tako pored finansijske podrške studentima tokom studija, kompanija  svojim stipendistima nudi mogućnost obavljanja stručne prakse ali i šansu za zaposlenje.

Kroz ovaj program stipendija do sada je uspješno stipendirano čak 13 generacija m:stipendista, odnosno više od 200 studenata. Rezultate konkursa za 14. generaciju m:stipendista možete pogledati ovdjeUkoliko si student elektrotehničkih fakulteta u Banjaluci, Istočnom Sarajevu ili Tuzli, kao i prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, podsjećamo te da još uvijek imaš vremena da se prijaviš za m:stipendiju. 

Kako postati M:STIPENDISTA?

mtel, praksa 2023

Kompanija m:tel raspisuje Konkurs za dodjelu studentskih stipendija krajem svake godine a studenti koji ispunjavaju uslove Konkursa, nakon što popune prijavu i prikupe svu potrebnu dokumentaciju, istu dostavljaju na adresu navedenu u konkursu. Komisija koju čine predstavnici fakulteta i kompanije potom vrši rangiranje i izbor studenata za dodjelu , nakon čega slijedi svečana dodjela stipendija odabranim m:stipendistima.

Kada postane m:stipendista, pored finansijske podrške do kraja studija, student ima priliku da obavi vrijednu praksu pod supervizijom iskusnih mentora i upozna se sa savremenim telekomunikacionim procesima. Kompanija m:tel nudi i mogućnost plaćenog smještaja tokom obavljanja stručne prakse, za studente koji dolaze na praksu u Banja Luku.

M:tel praksa

Naša kompanija ima ustaljen program prakse za sve m:stipendiste kao i sve druge zainteresovane studente sa fakulteta sa kojima ima potpisane Sporazume o saradnji (ETF Banja Luka, ETF Istočno Sarajevo, PMF Banja Luka, FET Tuzla, FTN Novi Sad, Ekonomski fakultet Banja Luka, Saobraćajni fakultet Doboj).

Stručna praksa je organizovana tako da nakon što zainteresovani studenti izaberu ponuđenu temu prakse, prolaze kroz program uz podršku i mentorstvo naših stručnjaka uz mogućnost samostalnog rada, izrade projektnih zadataka, izbor teme za diplomski rad i slično. Na praksi studenti imaju privilegiju naučiti kako funkcionišu poslovni procesi na najsavremenijim telekomunikacionim sistemima a teme programa prakse su izuzetno atraktivne na tržištu rada.

Trenutno radimo na inoviranju i osavremenjavanju programa prakse za 2024. godinu, a više informacija ćemo objaviti uskoro…

Po završetku prakse i studija, postoji mogućnost da studenti postanu važne karike razvoja kompanije, kao njeni zaposleni, a sve u skladu sa potrebama kompanije i interesovanjima studenta. Samo u poslednjih pet godina, program stručne prakse u m:tel-u je završilo više od 150 studenata pomenutih fakulteta, a značajan broj njih je nakon prakse svoju karijeru započelo u našoj kompaniji.

Pored studentske prakse, m:tel periodično organizuje praksu za učenike srednjih škola kao i posjete učenika u cilju promocije tehnološki orijentisanih zanimanja.

Kako je biti m:stipendista i m:tel-ov praktikant? Odgovore daju bivši m:stipendisti a sada zaposleni u kompaniji m:tel.

“Kao i svakom drugom studentu, stipendija mi je mnogo značila i pomogla. Imati svoj lični džeparac svaki mjesec, a da pritom nemate nikakvu obavezu osim da učite je stvarno lijepo. Kompaniju m:tel sam odabrala iz više razloga. Kao prvo, volim telekomunikacije, a ova kompanija se upravo tim i bavi. Pored toga ovo je stabilna kompanija, radnik je zaštićen i osiguran u svakom smislu (naročito žene) što je u današnje vrijeme jako bitno.”, Ljubica Vukosavljevć, ETF Istočno Sarajevo.

“Uvidjela sam da je m:tel kompanija koja pruža mnogo mogućnosti, prijatno radno okruženje, veliki izbor alata koji inače nisu lako dostupni i još mnogo toga. Poručila bih svim studentima matematike i informatike da dođu na praksu u m:tel. Smatram da mogu mnogo toga da nauče kako o poslovima u struci, tako i o poslovnim procesima.”, Milena Maličević, PMF Banja Luka.

“Internet stvari (Internet of Things) je jako aktuelna i zanimljiva oblast koja me interesovala tokom studiranja, tako da je moj izbor na praksi bio baš ta tehnologija. Nakon fakulteta zaposlila sam se u m:tel. Studentima bih preporučila da stručnu praksu obavljaju u kompaniji m:tel, da steknu iskustva u najmodernijim tehnologijama, da osjete timski duh, kolegijalnost i dinamično radno okruženje.”, Katarina Andrić, ETF Istočno Sarajevo.

“Vođena činjenicom da je m:tel tri godine direktno ulagao u moje obrazovanje kroz program stipendiranja, te da sam imala priliku da budem i dio m:tel-ovog programa prakse, bilo je jasno da će i moj profesionalni razvoj krenuti od ove kompanije, te da ću svoje znanje uložiti u razvoj kompanije koja je uložila svoje povjerenje u mene kroz finansiranje mog obrazovanja.”, Anđela Andrijašević, ETF Istočno Sarajevo.

“Na završnoj godini studija sam se prijavila na m:tel-ovu praksu i izabrala temu IP/MPLS mreža iz razloga sto se tokom školovanja nisam imala priliku upoznati sa ovom tehnologijom. Čast mi je bila da učim od izvanrednih mentora koji su mi predstavili široku lepezu mogućnosti, ne samo ove tehnologije, nego i mnogih drugih tehnologija koje m:tel implementira. “, Ivana Popović, ETF Banja Luka.

“Dobra organizacija, kolegijalnost i svakodnevno usavršavanje su samo neki od razloga zašto sam izabrao m:tel kao firmu u kojoj ću pokazati znanje i vještine mladog inženjera, zato preporučujem i ostalima da ako imaju iste želje i interesovanja kao i ja, razmisle o m:tel-u.”, Darko Polovina, FTN Novi Sad.

Kao dobri domaćini, m:tel će vas dočekati širom otvorenih vrata, kod nas ćete se dobro osjećati i imaćete priliku da mnogo toga naučite. Dobro nam došli!