Stipendije i praksa

Na osnovu Konkursa za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa studija u Bosni i Hercegovini, koji je kompanija m:tel objavila 01.12.2022. godine, komisija za izbor budućih stipendista m:tel-a, sačinila je rang listu kandidata za m:stipendiste trinaeste generacije. Više detalja pogledajte ovdje.

Kako postati M:STIPENDISTA?

Mtel kroz projekte stipendije Mstipendisti do sada je uspješno stipendirano čak 12 generacija m:stipendista.

Program stipendiranja, posmatran u širem okviru, predstavlja poseban vid saradnje između visokih škola i naše kompanije, a omogućuje aktivnu povezanost sistema obrazovanja i poslovnog sektora, kao zaloga za razvoj što kvalitetnijeg budućeg stručnog kadra i pokretanje privrednog razvoja. Kroz program stipendiranja kompanije Mtel “m:stipendiranje” prošlo je preko 200 studenata tokom dvanaest generacija stipendista. Titula m:stipendiste ne obezbjeđuje samo mjesečni novčani iznos stipendije, već i šansu da studenti u kompaniji provedu mjesec dana na stručnoj praksi.

Mtel tradicionalno u svojim redovima okuplja sjajne studente na praksi sa fakulteta sa kojima imamo potpisane Sporazume o saradnji (ETF Banja Luka, ETF Istočno Sarajevo, PMF Banja Luka, FET Tuzla, FTN Novi Sad, Ekonomski fakultet Banja Luka). Stručna praksa je organizovana tako da studenti, nakon što izaberu ponuđenu oblast ili temu za aktuelnu školsku godinu, sve vrijeme trajanja prakse imaju podršku i mentorstvo naših stručnjaka onda kada to studentima treba, te na kraju i mogućnost da postanu važne karike razvoja kompanije, kao njeni zaposleni. U toku prakse studenti rade na najsavremenijim telekomunikacionim sistemima, i imaju mogućnost da steknu neprocjenjivo isustvo rada u velikom i kompleksnom sistemu kakav je Mtel.

U samo zadnjih pet godina, program stručne prakse u Mtelu je završilo više od 150 studenata pomenutih fakulteta, a značajan broj naših praktikanata je upravo nakon prakse svoju karijeru započeo u kompaniji Mtel.

Ukoliko ste student fakulteta sa kojima Mtel ima sporazume o saradnji (Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Elektrotehnički fakultet Istočno Sarajevo, Prirodno-matematički fakultet Banja Luka, Fakultet elektrotehnike Tuzla, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad), pogledajte oblasti koje trenutno nudimo u okviru stručne prakse:

Mtel praksa 2022 - oblasti

i slobodno se prijavite na email praksa@mtel.ba. Budite dio sjajnog programa stručne prakse, upoznajte se sa oblastima kao što su Analytics software, Oracle Apex, Data Warehousing i poslovna analitika, IP/MPLS, Hadoop sistemi i mnoge druge. Više o m:tel praksi, kao i spisak oblasti za praksu 2022. možete pronaći ovdje.

Kako je biti m:stipendista i m:tel-ov praktikant? Odgovore daju bivši m:stipendisti a sada zaposleni u kompaniji Mtel.

“I ja sam bila m:stipendista. I to dvije godine. Kao i svakom drugom studentu, stipendija mi je mnogo značila i pomogla. Imati svoj lični džeparac svaki mjesec, a da pritom nemate nikakvu obavezu osim da učite je stvarno lijepo. Dodatni benefit je i to što m:stipendiju primate do kraja svog školovanja, tj. do isteka apsolventskog staža, ne morate svake godine ponovo konkurisati.

Kompaniju Mtel sam odabrala iz više razloga. Kao prvo, volim telekomunikacije, a ova kompanija se upravo tim i bavi. Pored toga ovo je stabilna kompanija, radnik je zaštićen i osiguran u svakom smislu (naročito žene) što je u današnje vrijeme jako bitno. Smatram da su uslovi koje oni nude jednom radniku, pogotovo nekome ko je na početku, i više nego dobri.”, Ljubica Vukosavljevć, ETF Istočno Sarajevo.

“Zaista mi je čast što sam bila m:stipendista. Stipendija mi je mnogo značila, ne samo finansijski, već je doprinijela da se osjećam kao dio velike zajednice Mtela još u toku studentskih dana.

Uvidjela sam da je Mtel kompanija koja pruža mnogo mogućnosti, prijatno radno okruženje, veliki izbor alata koji inače nisu lako dostupni i još mnogo toga. Na praksi sam imala priliku da se upoznam sa nekim poslovnim procesima i alatima, i motivisana time prijavila sam se za posao nakon završetka osnovnih studija. Poručila bih svim studentima matematike i informatike da dođu na praksu u Mtel. Smatram da mogu mnogo toga da nauče kako o poslovima u struci, tako i o poslovnim procesima.”, Milena Maličević, PMF Banja Luka.

“Praksa je za mene bila jako interesantno i edukativno iskustvo. Pored toga što sam stekla znanje iz određenih oblasti imala sam priliku da vidim kako je raditi u velikoj kompaniji sa najnovijim tehnologijama i sistemima.

Internet stvari (Internet of Things) je jako aktuelna i zanimljiva oblast koja me interesovala tokom studiranja, tako da je moj izbor na praksi bio baš ta tehnologija.

Nakon fakulteta zaposlila sam u Mtelu. Ambijent i poslovno okruženje pružaju mi veće šanse i mogućnosti da napredujem u svojoj profesiji, a istovremeno podstiču da usavršavam i produbljujem svoje znanje iz oblasti kojom se bavim.

Studentima bih preporučila da stručnu praksu obavljaju u kompaniji Mtel, da steknu iskustva u najmodernijim tehnologijama, da osjete timski duh, kolegijalnost i dinamično radno okruženje.”, Katarina Andrić, ETF Istočno Sarajevo.

“Nakon završenog fakulteta, dobila sam priliku da svoju profesionalnu karijeru počnem graditi u Mtelu. Moja odluka podrazumijevala je da se preselim u Banjaluku. Vođena činjenicom da je Mtel tri godine direktno ulagao u moje obrazovanje kroz program stipendiranja, te da sam imala priliku da budem i dio Mtelovog programa prakse, bilo je jasno da će i moj profesionalni razvoj krenuti od ove kompanije, te da ću svoje znanje uložiti u razvoj kompanije koja je uložila svoje povjerenje u mene kroz finansiranje mog obrazovanja.

Najsavremenije platforme i najmodernije tehnologije sa kojima radi Mtel kompanija, kao i kolegijalnost, sjajni međuljudski odnosi i radna atmosfera, te stalno ulaganje u znanje zaposlenih bili su dodatni razlog da dođem u Mtel.”, Anđela Andrijašević, ETF Istočno Sarajevo.

“Na završnoj godini studija sam se prijavila na Mtelovu praksu i izabrala temu IP/MPLS mreža iz razloga sto se tokom školovanja nisam imala priliku upoznati sa ovom tehnologijom. Čast mi je bila da učim od izvanrednih mentora koji su mi predstavili široku lepezu mogućnosti, ne samo ove tehnologije, nego i mnogih drugih tehnologija koje Mtel implementira. Kao studentu telekomunikacija ovo iskustvo u Mtelu će poslužiti kao dodatni motiv da sva stečena teorijska znanja primijenim u praksi.

Kao prvu stanicu svoje inženjerske karijere odabrala sam Mtel iz razloga sto smatram da u našoj državi za jednog inženjera telekomunikacija ne postoji bolji izbor. Znala sam da po dolasku u ovu kompaniju dobijam svog mentora koji će me polako uvoditi u posao, što mi je bilo od izuzetne važnosti s obzirom da sam se zaposlila odmah po završetku fakulteta.”, Ivana Popović, ETF Banja Luka.

“Dobra organizacija, kolegijalnost i svakodnevno usavršavanje su samo neki od razloga zašto sam izabrao Mtel kao firmu u kojoj ću pokazati znanje i vještine mladog inženjera, zato preporučujem i ostalima da ako imaju iste želje i interesovanja kao i ja, razmisle o Mtelu.”, Darko Polovina, FTN Novi Sad.

Mtel kontinurano daje podršku obrazovnim institucijama srednjeg i visokoškolskog obrazovanja u domenu tehničke i informatičke struke putem doniranja opreme i računarskih kabineta, kao i organizacijom brojnih informatičkih takmičenja. Podrška mladim kreativnim ljudima je jedan od imperativa kompanije, jer im dajemo platformu da svoje ideje pretvore u djelo, te da za to budu i nagrađeni. Ovakvo ulaganje u znanje, kreativnost, inovativnost i preduzetnički duh kod mladih ljudi, važno je kako iz aspekta podrške talentima, tako i budućnosti cjelokupne društvene zajednice.

Kao dobri domaćini, m:tel će vas dočekati širom otvorenih vrata, kod nas ćete se dobro osjećati i imaćete priliku da mnogo toga naučite. Dobro nam došli!