IoT – Connecting the Unconnected | Stručna praksa 2024.

IoT – Connecting the Unconnected

TERMIN: 12. avgust – 23. avgust 2024.

Pojam Internet stvari (eng. Internet of Things, IoT) opisuje se kao mreža uređaja sa ugrađenom elektronikom, software-om i senzorima koji omogućavaju mjerenje, prikupljanje, spajanje i razmjenu podataka između uređaja i sistema putem Interneta. IoT je tema od tehničke, društvene i ekonomske važnosti jer omogućava automatizaciju od svakodnevnih poslova do industrijskih procesa. Prema podacima sa biznis portala, u 2022. godini je u svijetu bilo oko 14,3 milijardi aktivnih IoT uređaja.

Na stručnoj praksi, IoT tim će biti odgovoran za konfiguraciju i provisioning senzora na LoRaWAN sistem, kao i za prebacivanje podataka sa senzora do korisničke aplikacije. Za uspješno završenu praksu potreban i dovoljan uslov je timski rad, saradnja, razmjena informacija i znanja sa drugim timovima.

SADRŽAJ PROGRAMA:

Uvod u IoT – značaj i uloga u modernom društvu
IoT tehnologije – NB-IoT, LoRaWAN i Sigfox
Arhitektura LoRaWAN mreže
LoRaWAN Network Server
Senzori
RadioMobile RF software-sko planiranje mreže

ŠTA ĆETE NAUČITI:

Program prakse fokusiran je na podučavanje studenata o IoT tehnologijama i primjenama u Smart Home/Smart City i Industriji 4.0. Studenti će učiti o LoRaWAN protokolu i komponentama LoRaWAN mreže. Kroz praktične vježbe studenti će raditi konfiguraciju i provisioning senzora na sistem kao i analizu poruka na istom. Praktične vježbe obuhvataju i troubleshooting, analizom logova na sistemu i korištenjem programskog paketa wireshark. Planiranje radio dijela LoRaWAN mreže radiće se pomoću software-a RadioMobile RF.

TEHNOLOGIJE KOJE ĆETE KORISTITI:

LoRaWAN, NB-IoT, Sigfox
Korištene tehnologije uključuju korištenje RealTerm terminalnog klijenta za konfiguraciju senzora, razvojnog okruženja Waspmote IDE i programskog jezika C++. Studenti će se upoznati sa LoRaWAN protokolom, uplink i downlink porukama, formatom poruke (od preambule do payload-a), te JSON formatom za slanje podataka aplikativnom serveru.

POTREBNA PREDZNANJA:

Osnovno poznavanje rada u komandnom prozoru (CLI).
Osnovno poznavanje wireless mreža i pojmova kao što je frekvencija i modulacija.

MENTOR:

Lejla Hujdur

Magistar elektrotehnike, senior inženjer za razvoj servisa i servisnih sistema. Mentorisala preko 60 studenata na praksi iz oblasti IoT-a. Učestvovala u implementaciji prve LoRaWAN mreže u BiH.