Proglašeni pobjednici trećeg „Regionalnog App izazova“ Telekom Srbija grupe

Najbolji timovi putuju u Porto na prestižnu NDC konferenciju

Kompanije m:tel BiH, Telekom Srbija i m:tel Crna Gora, članice Telekom Srbija grupe, organizovale su finale trećeg po redu App takmičenja u izradi aplikacija za mobilne uređaje pod nazivom “Regionalni App izazov”. „App izazov“ je održan u srijedu 19. februara, u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci.

Ovaj društveno odgovorni projekat namijenjen je srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a u finalnom takmičenju učestvovalo je ukupno 15 timova, po pet timova koji su autori pobjedničkih aplikacija iz svake države.  U cjelokupnom takmičenju na regionalnom nivou učestvovali su učenici iz 75 škola, 47 iz Srbije, 15 iz Bosne i Hercegovine i 13 iz Crne Gore. 

Stručni žiri trećeg regionalnog takmičenja, naboljom aplikacijom proglasio je aplikaciju „Starlight“ čiji su autori Jelena Pantić, Milan Radomirović i Vuk Marković iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, a ovaj tim, zajedno sa svojim mentorom, profesoricom Marijom Cvetković, je nagrađen putovanjem u Porto, na prestižnu NDC IT konferenciju.

S obzirom na to da je žiri imao veoma težak zadatak da odabere samo jedan pobjednički tim, odlučeno je da putovanjem u Porto na NDC konferenciju budu nagrađeni i kreatori aplikacije „KuMe“ (Kućni menadžer) čiji su autori  Sava Malinović,Matija Mirković i Nikola Vujković iz Gimnazije „Banjaluka“, kao i kreatori aplikacije „MojRED“ čiji su autori Filip Tomović, Nikola Petrić i Jovan Vuković iz Elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić " iz Podgorice.

Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, ove godine je dodijeljena timu iz elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić " iz Podgorice, koga čine Dragan Mijatović, Petar Jovanović i Petar Kasalica za aplikaciju „Đe si, istoriju ponesi!“. Dobitnici su ovom prilikom nagrađeni pametnim telefonima.

Uručenju nagrada autorima najboljih aplikacija prisustvovali su Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbija,  Marko Lopičić, generalni direktor m:tel-a BiH, Vladimir Lučić, izvršni direktor m:tel-a Crna Gora i koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe, kao i Igor Tomić predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske.

Nagradu za najbolju aplikaciju ovogodišnjeg “Regionalnog App izazova” pobjednicima je uručio Marko Lopičić, generalni direktor kompanije m:tel BiH, koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo kompanija m:tel BiH domaćin ovogodišnjeg takmičenja, te čestitao kako pobjednicima, tako i svim finalistima i njihovim mentorima na uspjehu koji već postigli samim plasmanom na Regionalno takmičenje.

“Ovo je jedan od najvećih društveno odgovornih projekata, ne samo m:tel-a BiH, nego i čitave Telekom Srbija grupe. Naročito smo ponosni na njega, upravo zbog njegovog regionalnog karaktera, koji uključuje talentovane mlade ljude. Ovaj projekat na najbolji način promoviše znanje, timski duh i pozitivne vrednosti, a naročito bih istakao i činjenicu da je ovo dobra prilika da mladi ljudi iz tri zemlje razmene svoja iskustva i znanja, te se međusobno upoznaju i druže”, poručio je Marko Lopičić, te dodao da je žiri ove godine imao izuzetno težak zadatak pri izboru najboljih aplikacija.

Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbija istakao je da su kompanije u okviru Telekom Srbija grupe strateški opredijeljene za inovacije i razvoj savremenih tehnologija i da kroz projekte kao što je Regionalni app izazov ohrabruju mlade da se osmjele i svoje ideje realizuju stalnim usavršavanjem i praktičnom primjenom svog znanja.

„U Srbiji se već devet godina uspešno realizuje mts app konkurs, a on je od pre tri godine dobio i regionalni karakter, tako da se danas uspešno sprovodi i u BiH i u Crnoj Gori. Kao što znate Telekom Srbija grupa ima za cilj da se regionalno pozicionira u skoro svim sferama našeg poslovanja. Da bismo to učinili važno je da ulažemo u zajednicu, i koliko god je to u našoj moći, kreiramo bolju atmosferu u svim zemljama u kojima poslujemo. Zato se trudimo da najviše ulažemo u mlade i obrazovanje, jer je to zaista najkvalitetnije ulaganje u budućnost“, rekao je Predrag Ćulibrki  zahvalio se đacima iz sve tri zemlje koji su uspešno odgovorili na sve uslove konkursa, ali i svim kolegama koje već godinama sa mnogo entuzijazma realizuju ovaj značajan projekat. 

Vladimir Lučić, izvršni direktor m:tel-a Crna Gora i koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe rekao je kako su takmičari iz sve tri države napravili značajan korak u digitalni svijet i da vjeruje da će se ove mlade ljude tek čuti.

“Lijepo je biti točak u mehanizmu ovakve priče i izuzetno smo ponosni na sve učesnike takmičenja i njihove mentore koji su pokazali znanje, viziju i timski duh. Uvijek je pravo zadovoljstvo posmatrati proces kreiranja aplikacija koje olakšavaju komunikaciju u savremenom svijetu - od ideje do realizacije. Još je veće zadovoljstvo kada vaša kompanija motiviše mlade ljude da vrijedno rade i budu proaktivni jer to, bez izuzetka, daje rezultat”, dodao je Vladimir Lučić.

U ime Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske, specijalnu nagradu za inovativnost autorima aplikacije „Đe si, istoriju ponesi!“ uručio je predstavnik Ministarstva, gospodin Igor Tomić.

Baš poput ostalih velikih telekom operatera i društveno odgovornih kompanija ovo takmičenje je pokrenuto kao dodatni podsticaj mladim ljudima čiji izbor je IT profesija, kako bi se zajednički radilo na stvaranju novih vrijednosti za budućnost.

Za učesnike takmičenja je organizovano i predavanje Nikole Obradovića, osnivača i direktora kompanije NO SOLUTIONS. Srednjoškolci su od ovog predavača imali priliku čuti iskustva iz realizovanih projekata koji se tiču razvoja mobilnih aplikacija i saznati više informacija o tome kako se snaći u IT svijetu i postići maksimum u našim uslovima.

Kako je najavljeno na ovom događaju, već krajem 2020. godine biće pokrenut novi, četvrti po redu ciklus takmičenja, za koji svake godine raste broj zainteresovanih srednjoškolaca u sve tri zemlje, što najbolje govori o potrebi i važnosti ulaganja u mlade talentovane ljude.